Wall of Fame

Op deze pagina kun je vinden hoe wij als huidig bestuur het jaar ervaren. Wat hebben we geleerd of zijn we nog aan het leren? Waar keken we tegenop? En hoe hebben we dat opgelost? Je vindt het hier!

Voorzitter

Voordat ik begon aan dit bestuursjaar was ik vooral zenuwachtig, soms zelf bang dat ik het helemaal fout zou doen. Ondanks de goede begeleiding van mijn voorganger vond ik het lastig om een beeld te vormen bij wat ik zou gaan doen, en ik zag vooral op tegen het spreken voor groepen en het vele vergaderen: waar zou ik het eigenlijk de hele tijd over gaan hebben? En hoe houd je overzicht over een hele studievereniging en vier andere bestuursleden? Voor mij werkt het dit jaar om mijn agenda heel goed bij te houden, veel te plannen en structuur aan te brengen in mijn leven met bijvoorbeeld vaste momenten voor sporten en leren. Ook heb ik aan het begin van het jaar heel veel vragen gesteld, aan oud-bestuursleden en aan mensen met wie ik samenwerkte. Zo kreeg je snel een beter beeld van wat er van me verwacht werd, en ik maakte ik meteen een gemotiveerde indruk! Ik ben aan het leren om soms dingen los te laten, taken te delegeren en prioriteiten te stellen. Ik heb gemerkt dat perfectionistisch zijn misschien wel zorgt dat je je werk vaak goed doet, maar dat je jezelf daarin ook kan tegenkomen omdat je te veel wil doen, en dat je dan soms best gas terug mag nemen. Ik heb geleerd hoe je moet samenwerken met mensen waarmee je tegelijkertijd ook goed bevriend aan het worden bent, hoe je constructieve feedback geeft, hoe je vergaderingen voorzit of juist toehoorder bent, hoe je evalueert en hoe je speeches geeft, op bijvoorbeeld de constitutieborrels. Ik weet nu veel beter hoe een grote organisatie als de UvA werkt, hoe je veranderingen binnen een faculteit teweegbrengt, en wie er allemaal belangrijk zijn binnen onze universiteit. Er zijn zoveel dingen die nog gaan komen, en op alle punten die ik net beschreven heb ben ik ook nog lang niet uitgeleerd! Ik heb lang getwijfeld of ik dit wel moest gaan doen, maar heb geen moment spijt gehad. Een bestuursjaar bij je studievereniging is iets wat je maar één periode in je leven kan doen en die is nu!

Benieuwd hoe eerdere voorzitters hun bestuursjaar hebben ervaren en welke geleerde skills ze nu nog toepassen? Bekijk dan dit filmpje!

Secretaris

Zelf ervaar ik het bestuursjaar als erg leuk en leerzaam. Natuurlijk leer ik veel dingen die functiespecifiek zijn (zoals het onderhouden van een website, hiervoor had ik geen idee). Maar ik leer ook dingen die voor elke functie zouden kunnen gelden. Zo heb ik geleerd/ben ik nog verder aan het leren hoe ik prioriteiten moet stellen en mijn tijd moet indelen. Ik kan steeds beter inschatten welke bestuurstaak voorrang heeft op de ander, hoe veel tijd taken gaan kosten en welke taken ik echt op de UvA moet doen en wat ik ook thuis kan doen. Daarnaast moet ik niet alleen mijn bestuurstaken in mijn tijd indelen, maar ook mijn vakken, werk en vrije tijd. Ik leer dus binnen het bestuur mijn eigen prioriteiten te stellen en mijn tijd in te delen als daarbuiten. Waar ik aan het begin van het jaar tegenop zag, was de tijd die het bestuursjaar mij ging kosten. Vooral omdat ik nog thuis woon (1,5 uur reizen van de UvA) en veel in Amsterdam moet zijn voor activiteiten en vergaderingen. Uiteindelijk valt dit mij wel mee. Ik probeer mijn vergaderingen zo te plannen dat ze op een dag vallen dat ik toch al naar de UvA moet. Op deze manier zorg ik ervoor dat ik vaak wel één of twee dagen thuis kan blijven doordeweeks, zodat ik kan studeren of werken. Daarnaast heb ik ontdekt dat ik na een borrel nog de laatste trein kan nemen, zodat ik gewoon naar huis kan. Dit brengt mij ook meer rust. Maar mocht ik niet meer naar huis kunnen na een borrel of feest, kan ik altijd bij iemand van mijn bestuur blijven slapen en komt het toch gewoon goed.

Benieuwd hoe eerdere secretarissen hun bestuursjaar hebben ervaren en welke geleerde skills ze nu nog toepassen? Bekijk dan dit filmpje!

Penningmeester

In mijn bestuursjaar tot nu toe heb ik al heel veel geleerd en dat allemaal terwijl ik er heel veel plezier in heb! Toen ik ging solliciteren had ik eigenlijk maar een heel slecht idee van wat mijn functie allemaal precies inhield. Ik wist dat ik verantwoordelijk zou zijn voor geldzaken, maar ik wist niet precies wat dit inhield. Ik heb toen veel met mijn voorganger gepraat over wat mijn taak precies in zou houden en ze heeft me alles geweldig uitgelegd. Ook gedurende het jaar heb ik veel momenten gehad waarop ik niet precies wist wat ik moest doen. Ik heb heel snel geleerd om als ik iets niet weet het gewoon te vragen, want een bestuursjaar is voor iedereen een jaar waarin ze veel leren en niemand gaat ervanuit dat je alles gelijk vanaf het begin helemaal perfect kan. Toen ik realiseerde dat ik altijd aan anderen dingen kon vragen viel er een gigantische last van mijn schouders. Ik heb sinds het begin van het jaar veel praktische vaardigheden gekregen die met mijn functie te maken hebben. Voor Excel ben ik allang niet meer bang en ook op het gebied van samenwerken heb ik al veel extra geleerd. Ook heb ik voor mezelf een veel duidelijker overzicht gekregen van mijn zwakkere, maar ook juist mijn sterkere punten. Dit laatste heeft mij enorm veel zelfvertrouwen gegeven.Voor het begin van het bestuursjaar maakte ik mij een beetje zorgen dat ik in de problemen zou komen omdat ik niet heel goed ben in plannen. Gelukkig ben je tijdens je bestuursjaar omringd met allemaal bestuursmaatjes die stuk voor stuk hun eigen sterkere en zwakkere punten hebben. Ik heb veel kunnen leren van mijn mede bestuursgenoten en ik zou graag denken zij ook van mij. Natuurlijk ben ik nog lang niet klaar met leren, maar ik heb al wel een grote verbetering gezien sinds het begin van het jaar.

Commissaris Onderwijs

Ik ben ontzettend blij dat ik vorig jaar heb besloten om een bestuursjaar te gaan doen! Naast dat ik vier nieuwe beste vrienden erbij heb en allemaal leuke activiteiten en feesten mee mag maken, heb ik ook nog heel veel geleerd dit jaar. Aan het begin van het jaar had ik verwacht dat ik niet zo snel mensen zou durven aanspreken, maar doordat ik automatisch in een bestuursrol stapte was dit snel over en maakte ik al gauw met iedereen een praatje! Aan het begin van het studiejaar hebben wij namens Comenius veel werkgroeppraatjes gehouden en heb ik een congres voor 130 man geopend! Hierdoor vind ik het totaal niet meer eng om voor grote groepen te spreken. Ik heb geleerd om goed overzicht te houden over alle evenementen waarmee je bezig bent en om commissies aan te sturen. Daarnaast heb ik geleerd om heel intensief samen te werken met veel verschillende mensen. Het belangrijkste wat ik voor mijzelf nog aan het leren ben is om niet te veel en ook nog eens perfect te willen doen. Ik wilde aan het begin van het jaar al mijn vakken gaan volgen. Ik heb gelukkig vrij snel geleerd om dingen los te laten, ik heb niet al mijn vakken gevolgd omdat ik meer tijd in Comenius wilde gaan stoppen. Hierdoor is het in mijn hoofd veel rustiger geworden en heb ik overzicht over waar ik mee bezig ben. Wat ik wil meegeven is dat je vanzelf een balans gaat vinden tussen Comenius, jouw studie, jouw sociale leven en tijd voor jezelf. In het begin was dit lastig maar ik ben er steeds beter in geworden! Als ik terugkijk had ik totaal niet gedacht dat ik nu een bestuursjaar aan het doen zou zijn. Ik raad het iedereen aan, het is het beste jaar van m’n leven, je leert zo veel en je maakt zo veel leuke dingen mee!

Benieuwd hoe eerdere commissarissen onderwijs hun bestuursjaar hebben ervaren en welke geleerde skills ze nu nog toepassen? Bekijk dan dit filmpje!

Commissaris Sociaal

Van tevoren word je heel goed ingewerkt voor je bestuursjaar en toch weet je het best waar je aan begonnen bent wanneer je er middenin zit! In de eerste week legde ik tijdens de Intreeweek al veel contact met nieuwe studenten, en de rest van het jaar leg je als commissaris sociaal ook erg veel contact met zowel studenten van jouw studie als met studenten van allerlei andere studies binnen onze faculteit. Ik heb zo veel mensen leren kennen en dit is wat ik echt één van de leukste dingen aan dit bestuursjaar vind! Daarnaast werk je zo veel en nauw samen met je bestuursleden dat je met hen ook een enorm bijzondere band opbouwt. Echt heel waardevol! Ik ontwikkel zelf heel veel organisatorische skills. Voordat ik aan dit jaar begon was ik best een rommelige planner, en een beetje vergeetachtig. In zo’n bestuursjaar moet je wel een agenda bijhouden, omdat je dagen soms echt volgepland kunnen zijn met activiteiten, vergaderingen en dan soms ook werkgroepen of colleges van een vak dat je erbij probeert te volgen! Het klinkt als veel – en dat is het soms ook – maar een planning is écht het halve werk. Daarbij is het ook belangrijk soms te ontspannen, want is namelijk in het belang van iedereen dat jij je beste zelf blijft! Waar ik tegenop zag? Ik vond het zelf een uitdaging om de ReisCommissie (ReCo) te coördineren. Ik ben nu zelf namelijk derdejaars studente, maar was nog nooit mee geweest op de studiereis. Ik heb dit toen duidelijk gecommuniceerd aan mijn voorganger en die heeft me heel duidelijk verteld wat de ReCo wanneer moet doen. Het is best een intensieve commissie omdat het organiseren van een studiereis en een liftweekend aardig wat inspanning vergt. Daarom vergadert de commissie ook regelmatiger dan andere commissies. Uiteindelijk vind ik de ReCo misschien wel één van de leukste commissies, omdat je door het vele vergaderen ook dicht naar elkaar toe groeit. Ik zie ook erg uit naar de studiereis. We hebben hele vette plannen!

Benieuwd hoe eerdere commissarissen sociaal hun bestuursjaar hebben ervaren en welke geleerde skills ze nu nog toepassen? Bekijk dan dit filmpje!