Activiteiten 2014-2015

Grachtentocht

Het is alweer bijna zomer, en we studeren in het prachtige Amsterdam. Van deze fijne combinatie moeten we natuurlijk profiteren, en hoe kan dat nu beter dan de mooie grachten van Amsterdam te bewonderen vanaf het water. De activiteitencommissie organiseert een grachtentocht waarbij we lekker gaan varen over de grachten met veel drankjes, eten, muziek, gezelligheid en hopelijk heel mooi weer. Mis deze leuke activiteit niet voor een mooie afsluiting van het jaar!

Symposium (V)Echtscheiding

Op donderdag 18 juni organiseren de studieverenigingen van het LOOP (Landelijk Overleg Onderwijskunde en Pedagogiek) een gezamenlijk symposium over (v)echtscheiding. Bijna alle studieverenigingen van Pedagogiek, Onderwijskunde en Universitaire Pabo uit heel Nederland hebben keihard gewerkt om een super leuk symposium neer te zetten. Eerst zal Ed Spruijt een algemene inleiding geven op (V)echtscheiding, vervolgens zal Liesbeth Groenhuijssen dieper ingaan op (v)echtscheiding en emotie. Tot slot zal, na een korte pauze, Angelique van der Pluijm afsluiten door te vertellen over (v)echtscheiding en het onderwijs. Na afloop zal er nog een borrel zijn in de Cambridgebar.

Eindfeest Dancing In The Desert

Houd vrijdagavond 5 juni vrij, dan zullen we namelijk samen met Studievereniging SES een heel tof eindfeest organiseren met als thema: DANCING IN THE DESERT: Zolang je harem maar goed zit!
Helaas betekent het eindfeest dus wel dat dit het allerallerallerlaatste feest van dit jaar is, maar dat geeft ons des te meer redenen om er een absoluut knalfeest van te maken!
Introducés zijn van harte welkom, dus nodig vooral je hele harem uit!
Kaartjes kosten 6 euro, deze kun je bestellen door een mailtje te sturen naar feestcommissie.comenius@gmail.com.
Deze nacht wordt sowieso leuker dan alle 1001 ervoor, so see you in the desert!

Symposium ‘Een Ander Gezin’

Wanneer je hoort van een gezin met een verstandelijk beperkt kindje is vaak de eerste vraag die in je naar boven komt: Wat voor toekomst heeft dit kindje? Maar een kindje met een verstandelijke beperking heeft ook op de rest van het gezin -zowel ouders als brusjes- veel invloed. Zeker niet alleen negatieve! Wij willen de invloed van een verstandelijk beperkt kindje op het gezin onder de aandacht brengen door middel van het Symposium ‘Een ander gezin’. Op 4 juni 2015 zal het symposium van 18:30 uur tot ongeveer 20:30 uur plaats vinden. Bij dit symposium is 1 colloquiumpunt te verdienen. Zoals in de vorige nieuwsbrief aangegeven, zal Geert van Hove de wetenschappelijke kant belichten. Daarnaast zal ook iemand van de organisatie Parents2Parents komen spreken! Via deze organisatie krijgen vraagouders advies van ervaringsdeskundigen en opgeleide supportouders. Zij zullen over hun organisatie en over hun eigen ervaringen vertellen. Wil je meer informatie? Houd dan de volgende nieuwsbrief en de Facebookpagina in de gaten!
We hebben een nieuw emailadres, dus aanmelden voor het symposium kan door te mailen naar symposiumcommissie.comenius@gmail.com. Vermeld hierbij je naam en of je wel of geen lid bent van Comenius. Meld je meerdere personen aan? Vermeld dan a.j.b. ook de e-mailadressen van die personen in je aanmeldingsmail. We zien je graag 4 juni! Wat: Symposium Een Ander Gezin, de invloed van een kind met een verstandelijke beperking op het gezin

Babylab

Heb je weleens gehoord van het babylab in gebouw G? Hier worden verschillende onderzoeken uitgevoerd die betrekking hebben op de ontwikkeling van baby’s en peuters. En nu het leukste deel: woensdag 3 juni mogen we een kijkje nemen in het babylab! Bonus: het babylab biedt stageplekken aan voor studenten van Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde. Voor masterstudenten is het mogelijk om in het kader van hun masterscriptie of onderzoek mee te werken aan het huidige onderzoek van het babylab: ‘De sociale ontwikkeling van baby tot peuter’. Wil je graag zien of dit wat voor jou is? Meld je dan absoluut aan voor het bezoek aan het babylab!

Fun Forest

Lijkt het jou ook zo leuk om te klimmen en te klauteren in het Amsterdamse Bos? Meld je dan snel aan om samen met ons en al je studievrienden te genieten van de natuur op een actieve manier bij Fun Forest. Vrijdag 29 mei gaan wij naar het klimpark toe om te laten zien hoe actief wij kunnen zijn naast al onze serieuze activiteiten in en rondom de universiteit. Doe mee en laat de aap in je los! Ook voor de minder handige apen en degenen met hoogtevrees zijn er parcours waar je op terecht kunt om toch nog lekker te kunnen klimmen. Dus geen excuus om niet met ons mee te gaan!

Let’s Meat Up – Comeniusbarbecue

Met de steeds zonnigere dagen in het vooruitzicht, is het weer tijd voor de jaarlijkse Comeniusbarbecue! Dit jaar zal deze gehouden worden op donderdag 21 mei in het Vondelpark vanaf 18:00 uur. Kom gezellig hamburgers, salades en broodjes eten tot je niet meer kunt! Als de magen goed gevuld zijn en de zon onder is, zullen we ons warm zingen in een karaokebar!
Aanmelden kan via feestcommissie.comenius@gmail.com. Vermeld meteen even of je vegetarisch bent of niet, dan houden we daar rekening mee.
P.S.: Je bent een rund als je niet naar de barbecue kunt, so let’s meat up!

NVO Praktijkavond: Blik Op Het Werkveld

Studeer je (ortho)pedagogiek of onderwijskunde en wil je meer praktische informatie krijgen over de verschillende werkvelden?
Kom dan naar de informele praktijkavond van de Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen (NVO) en studieverenigingen VSPVU (VU) en Comenius (UvA).
Een aantal ervaringsdeskundigen zullen vertellen over hun werk en praktijkervaringen. Grijp je kans om vragen af te vuren op toekomstige collega (ortho)pedagogen in de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg, de jeugdzorg en het onderwijs. Wie weet hebben ze handige tips voor je!
De netwerkavond is op maandag 18 mei van 19:15 tot 21:00 uur op de Vrije Universiteit, in het BelleVUe gebouw. De toegang is gratis. Let op: vooraf aanmelden is noodzakelijk!
Inschrijven kan door te mailen naar vicevoorzitter@comenius-uva.nl.
Schrijf je in voor 3 van de 4 domeinen: Jeugdzorg, Gehandicaptenzorg, Onderwijs en Geestelijke Gezondheidszorg. Wij proberen je 1e en 2e keuze te honoreren.
Programma:
19:15 – 19:25 uur: Inloop, aanmelden en indeling
19:30 – 20:10 uur: Ronde 1
20:20 – 21:00 uur: Ronde 2
Het wordt een interessante avond, hopelijk tot dan!
Mail naar vicevoorzitter@comenius-uva.nl, deelname is kosteloos!

High Tea!

Scones, jam, taart, quiches, chocolade, heel veel gezelligheid én heel veel thee; gelukkiger dan dat kun je ons niet maken! Kom woensdag meee naar de heerlijke High Tea tegen een supervoordelige prijs!
Wat: High Tea:
Wanneer: woensdag 29 april, 15.00
Waar: De Bakkerswinkel, Roelof Hartstraat 68
Prijs: 7,- leden 9,- niet-leden
Aanmelden: mail uiterlijk 27 april naar acco@comenius-uva.nl; doe het snel want vol = vol! Hopelijk tot dan!

Kroegcollege

Heb je je tijdens colleges weleens afgevraagd hoe het zou zijn om een leuke lezing in een relaxte setting te volgen met een biertje/wijntje in je hand? Kom dan morgen (dinsdag 7 april) naar het kroegcollege over: Seksualiteit.
Eerst zal Daphne van Bongardt wat vertellen over algemene seksualiteit en seksualiteit bij kinderen, waarna Geertjan Overbeek het onderwerp nog meer zal uitdiepen en zal vertellen over zijn onderzoek naar de ‘Perfecte Match’. Het kroegcollege zal plaatsvinden in de Common Room en bij volledige aanwezigheid is zelfs een colloquiumpunt te verdienen!
Aanmelden kan door te mailen naar acco@comenius-uva.nl. Vermeld in het mailtje je naam en of je wel/niet lid bent van Comenius. De kosten bedragen 1 euro voor leden en 2 euro voor niet-leden (inclusief een drankje). Wij hebben er zin in en hopen jullie morgenavond allemaal te zien!
Wat: Kroegcollege
Wanneer: Dinsdag 7 april vanaf 19:15 uur
Waar: Common Room
Kosten: 1 euro voor leden, 2 euro voor niet-leden
Colloquiumpunt: Eén bij volledige aanwezigheid
Aanmelden: Mail naar acco@comenius-uva.nl

FMG-Feest!

Elk jaar wordt er samen met de andere studieverenigingen van de FMG een feest georganiseerd. Het FMG-feest zal dit jaar op 8 april plaatsvinden in het prachtige nabij gelegen Hotel Arena! Het thema, geheel in teken van de verhuizing, luidt: ‘MOVE! Around the world.’ Niemand minder dan Tien meter Diep, Draak, Shadowplay en Vonder zullen deze avond de muziek verzorgen!
Binnen dit wereldse thema heeft iedere vereniging een eigen continent/land toegewezen gekregen. Comenius heeft als thema ‘Rusland’ gekregen, dus leef je uit met je bontjassen of kom bijvoorbeeld als Putin verkleed!
Het feest begint om 22:00 uur en duurt tot 03:00 uur. De deuren sluiten om 00:00 stipt, dus wees op tijd! Kaartjes zijn binnenkort verkrijgbaar in de Comeniuskamer. De kosten hiervoor bedragen voor leden 7 euro, niet-leden en deurverkoop is 9 euro. Kaarten zijn binnenkort te koop in de bestuurskamers van de verenigingen.
Wat: FMG-Feest
Wanneer: 8 april van 22:00-03:00 uur. De deuren sluiten om 00:00 uur.
Waar: Hotel Arena
Thema: Move! Around The World! Hierbinnen hebben wij ‘Rusland’!
Kosten: €7,- (leden) of €9,- (niet-leden/deurverkoop)

Symposium Dwangneurose

“Met één been op de stoep en een been in de goot, en als ik dat niet doe dan ben ik morgen dood.” Iedereen kent dit liedje van Kinderen voor Kinderen, maar wist je dat dit liedje over een dwangstoornis gaat? Kom 14 april naar het derde symposium over Dwangneurose om alles over dit onderwerp te weten te komen! Het symposium zal van 18:30 uur tot ongeveer 20:30 uur duren (de deuren gaan open vanaf 18:15). Tijdens dit symposium zal onder andere Lidewij Wolters komen vertellen ov…er de behandeling van dwang. Zij is werkzaam als orthopedagoog en onderzoekster bij de Bascule en is onder andere bekend als behandelaar in het vorige seizoen Levenslang met Dwang. Aanmelden voor het symposium over Dwangneurose is mogelijk door te mailen naar symco@comenius-uva.nl. Vermeld in de aanmeldingsmail je naam, je studentnummer en of je wel/geen lid bent van Comenius. Wanneer je je hebt aangemeld maar door omstandigheden toch niet kunt komen, meld je dan a.u.b. ook weer af! Hopelijk tot 14 april, wij hebben er heel veel zin in!
Wat: Symposium Dwangneurose
Wanneer: Dinsdag 14 april 2015
Hoe laat: 18:30-20:30, de deuren gaan om 18:15 uur open
Waar: C.1.04
Kosten: 1 euro voor leden, 2 euro voor niet-leden

Bezoek JJI Teylingereind!

Er komt een onwijs toffe activiteit aan, we mogen namelijk een kijkje nemen in een justitiële jeugdinrichting! We krijgen daar onder andere een rondleiding op een groep, een kijkje in een cel en een gesprek met een docent met wellicht een aantal jongeren uit de inrichting. Zoals je begrijpt, mogen we maar met een heel klein groepje langskomen. Wel hebben we kunnen regelen dat we twee keer langsgaan in plaats van één keer, zodat meer studenten deze activiteit kunnen ervaren. Z…ou jij graag meewillen? Dan vragen wij je om een motivatiebrief te schrijven van maximaal 250 woorden, waarin je vertelt waarom jij het verdient om mee te gaan. Aangezien we twee keer naar de JJI gaan, moet je ook vermelden op welke datum je graag mee zou willen (of welke datum je echt niet beschikbaar bent). Tot slot vragen we je om een kopie van je identiteitsbewijs mee te sturen. Stuur dit alles uiterlijk op 13 april naar acco@comenius-uva.nl.
Wat: Justitiële Jeugdinrichting Teylingereind
Wanneer: vrijdag 17 april en vrijdag 24 april
Kosten: €1 leden, €2 niet-leden. Let op, leden hebben voorrang
Inhoud motievatiebrief: Waarom jij? Welke datum? En een kopie van je ID/paspoort
Deadline motievatiebrief: 13 april

Studiereis!

Iedereen heeft het waarschijnlijk al door; de bestemming van de studiereis is bekend!
Dit jaar is gekozen voor het superleuke en prachtige Belgrado! Lijkt het je ook zo leuk om daar eens heen te gaan en wil je dit doen met de enthousiaste ReisCommissie van dit jaar?! Dat kan! Voordat duidelijk gemaakt wordt hoe je je aan kunt melden, volgt eerst wat praktische informatie;
Waar: Belgrado
Wanneer: 28 maart tot 4 april
Kosten: tussen 230 en 270 euro (inclusief vliegreis en hostel)

Congres

Ook dit jaar organiseren studievereniging Comenius en de alumnivereniging van POW een congres, ditmaal met het thema: opgroeien met twee talen. Tijdens de lezingen, workshops en paneldiscussie worden verschillende aspecten van dit thema belicht. Wij nodigen jullie van harte uit om deel te nemen aan dit congres; om een bredere kijk op dit thema te verkrijgen en om zelf mee te praten over anders- en meertaligheid. Deelname aan het congres biedt ook een goede gelegenheid om te netwerken en bij te praten met medewerkers, alumni en studenten van POW.
Datum: donderdag 12 maart 2015
Tijd: 14.30 – 21.00
Locatie: Universiteitsbibliotheek (UB) UvA, Singel 421-427
Colloquiumpunt: één per lezing
Klik hier voor meer informatie

Gala: Greater Than Gatsby

Ben je ook zo gek op de roaring twenties? Wij in ieder geval wel! Daarom organiseert Comenius in samenwerking met NSA (de studievereniging van natuur- en wiskunde) een gala met als thema: Greater than Gatsby! Trek je mooiste jurk of pak uit de kast, doe je hipste parelketting om, neem je eigen Leonardo DiCaprio of Carey Mulligan mee en kom genieten van live muziek en DJ’s! Een kaartje kost 5 euro, hiervoor kun je mailen naar febo@comenius-uva.nl. Er is geen deurverkoop! Het gala is op dinsdag 17 februari in Chicago Social Club en duurt van 22:00 tot 03:30 uur. De deuren sluiten om 00:00 uur. Zorg dat je op tijd bent; er zijn namelijk welkomstdrankjes! Wij hebben er zin in en zoals Gatsby zou zeggen: “I like large parties. They’re so intimate.” Tot dan!
Wat: Greater than Gatsby gala
Waar: Chicago Social Club, Leidseplein 12, 1017 PT Amsterdam
Wanneer: dinsdag 17 februari van 22:00 tot 03:30 uur. De deuren sluiten om 00:00 uur.

Symposium Onderwijs Bij Jongeren In Een JJI

Vraag jij je ook wel eens af hoe het zit met het onderwijs in jeugdgevangenissen? Dat zal maandag 16 februari uitgebreid aan bod komen tijdens ons tweede symposium van dit studiejaar. De avond zal helemaal in het teken staan van: Onderwijs voor jongeren in een Justitiële Inrichting.
Tijdens dit symposium zal Petra Helmond, werkende aan de UvA, vertellen over haar project dat gebaseerd is op de implicit theory of intelligence. Ook Hans Kruijssen en Peter van der Oever komen spreken; zij vertellen over hun praktijkervaring.
Bij volledige aanwezigheid valt er een colloquiumpunt te verdienen. Let op, indien je te laat komt kun je helaas geen colloquiumpunt meer krijgen. Aanmelden kan door te mailen naar symco@comenius-uva.nl. Vermeld hierbij je naam, studentnummer en of je wel/geen lid bent van Comenius. De kosten voor het symposium bedragen 1 euro voor leden en 2 euro voor niet-leden.
Hopelijk zien we je 16 februari, de avond van het onderwijs en delinquentie!
Wat: Symposium Onderwijs bij Jongeren in een JJI
Wanneer: 16 februari 2015
Hoe laat: 18:30 – 20:30 uur
Waar: C 1.04 op Roeterseiland
Kosten: 1 euro voor leden, 2 euro voor niet-leden

War Child

Heb jij altijd al willen weten hoe Warchild te werk gaat om honderdduizenden oorlogskinderen een beter leven te geven? Dat kan! Op 3 februari geeft Warchild ons de kans om een kijkje te nemen op hun hoofdkantoor. Ze zullen daar informatie geven over de vele dingen die erbij komen kijken om een grote organisatie met een belangrijk doel goed te laten verlopen. Ben jij geïnteresseerd?
Meld je aan via acco@comenius-uva.nl ovv je naam, telefoonnummer en of je wel of niet lid van Comenius bent. Wees er snel bij want er zijn maar weinig plaatsen! Aanmelden kan tot en met zaterdag 31 januari!
Waar: Helmholtzstraat 61-G Amsterdam (Oost)
Wanneer: 3 februari van 15:30-17:00
Kosten: 1 euro voor leden en 2 euro voor niet-leden

Praktijkdag!

Nog iets meer dan twee weken tot de praktijkdag, we can’t wait! Zorg dus dat je donderdag 5 februari vanaf 17:00 uur vrijhoudt! De praktijkdagcommissie is druk bezig geweest met het regelen van sprekers. De volgende sprekers staan sowieso al vast: – Methode-ontwikkelaar van Malmberg (Pepijn Dousi)
– Junior onderzoeker Kohnstamminstituut (Liselotte Dikkers)
– Orthopedagoog met eigen praktijk (Marielle Beckers)
– Beleid jeugdzorg bij het NJI (Nienke Foolen)
– Intern begeleider (Edwin Nelemans)
– Beleid kinderopvang (Tine Oudshoorn)
– Autismebegeleider (Trudy Hunink-Drooger)
– GZ/Kinder en Jeugd-psycholoog (Cathrien Drenthe)
…meer volgt, voor zowel onderwijskunde als pedagogiek! Super interessant dus!

Aanmelden kan door te mailen naar PDOP@comenius-uva.nl.De kosten zullen 5 euro voor leden en 6 euro voor niet-leden bedragen (voor 1 euro extra krijg je avondeten erbij). Wij hebben er al heel veel zin in en hopen jullie allemaal te zien!
Wanneer: Donderdag 5 februari vanaf ongeveer 17.00 uur.
Kosten: Tussen de 5 en de 7 euro, afhankelijk van avondeten en of je wel/geen lid bent van Comenius.
Aanmelden: Mail naar PDOP@comenius-uva.nl ovv van je naam, studentnummer en of je wel/geen lid bent.


SV Comenius is hier te vinden:
Nieuwe Achtergracht 166, B1.05

Maandag t/m Vrijdag
Van 11:00 tot 16:30
Ook hier kun je SV Comenius vinden: Klik hier om lid te worden